Aandachtspunten voor het artwork van Marista uitgaven

Marista logo, catalogusnummer en barcode kunnen evenals templates voor het ontwerp per email worden aangevraagd bij Marista. Op de CD schijf zelf en achterop de wallet, inlay-card of digipack moet het Marista logo komen met daaronder de woorden BIEM-STEMRA en het catalogusnummer van de cd. 

Achter op de inlay/bottomcard, wallet of digipack moet staan: www.maristarecords.com

Op de zijkant van de CD/DVD moet naast Artiest en Titel het catalogus nummer vermeld worden. Op de achterzijde van de CD moet de barcode geplaatst worden (de minimum breedte van de streepjescode is 30 mm).

Bij de ontwerpen voor wallets, digipacks, booklets, inlaycards etc moet rekening gehouden worden met 3 mm overvulruimte! (ivm het snijden van het drukwerk). De ontwerpen moeten opgemaakt worden in CMYK (en niet RGB). De ontwerpen moeten aangeleverd worden in pdf-formaat. Booklets moeten op inslag aangeleverd worden. In geval van bijv. een 8 pagina booklet moet pagina 8 en 1 als één bestand geleverd worden, net als pagina 2 en 7, 6-3 en 4-5.

Voor de cd opdruk wordt standaard uitgegaan van een full colour bedrukking. 

Het is gewenst de concept-ontwerpen voorafgaand aan de cd productie toe te sturen ter beoordeling.

Barcode

Als je een barcode verschaalt dan moet hij zowel in de breedte als in de hoogte vergroot of verkleind worden. De kleinste afmeting die is toegestaan is 80% (29,83 x 20,74 mm). De grootste afmeting is 200% (74,58 x 51,86 mm).

Vaak wordt in de praktijk voor cd’s en dvd’s toch een kleinere afmeting gehanteerd, waarbij meestal de bovenste helft van de barcode wordt afgesneden (29,83 x 10,37 mm).

Kleur/achtergrond barcode

Het beste is gewoon een zwarte barcode met een witte achtergrond. Maar andere kleuren zijn wel toegestaan.
1- De achtergrond moet licht van kleur zijn
2- De balken moeten donker van kleur zijn
3- De scanners ‘kijken’ met rood licht en ‘zien’ rood dus als wit. Rode balken op een witte achtergrond zal dus niet gaan, maar zwarte balken op een rode achtergrond weer wel.
4- Gebruik geen kleuren die met een raster gedrukt worden. De balken mogen geen raster bevatten.

Marista logo: